Review Feel The Reel Festival Glasgow

Review Feel The Reel Festival Glasgow

Een Gevoel van Zwart/ A Sense of Black heeft op het  Feel The Reel International Film Festival te Glascow twee Awards gewonnen:  de Audience Award en de Award voor de beste docu. Hier vind je de link naar de originele review, hieronder de Nederlandse vertaling.

De korte documentaire van Gerben Zevenbergen behandelt een delicaat onderwerp als blindheid op zeer doordachte en diepgaande wijze. Er zijn genoeg films over deze aandoening en niet vaak worden daarin alle aspecten belicht. Meestal wordt het onderwerp alleen gebruikt als voorbeeld of om te laten zien hoe zwaar het leven is voor een blinde. Zelden krijgen we de kans een inspirerende film te zien of tenminste een film die meer hoop dan medelijden biedt.

Een Gevoel van Zwart vult dit gat en Gerben Zevenbergen maakte een van de meest krachtige en inspirerende documentaires die we de laatste tijd zagen. Het verhaal van George Kabel, die lijdt aan het syndroom van Usher, een zeldzame ziekte waardoor je blind en doof wordt. Zijn leven lijkt voorbij als hij ontdekt wat hij heeft, maar hij vermant zich en gaat verder met zijn leven. Zo werd George een kunstenaar, en een behoorlijk goede. In Een Gevoel van Zwart zien we een expositie van een van zijn conceptuele kunstwerken waardoor je bijzonder nieuwsgierig wordt. Als je goed kijkt begrijp je de Wow-factor en zie je zijn diepe gedachten blootgelegd op een trampoline.

Door het werk van George begrijp je hoe zwaar het is om blind te zijn en hoezeer we moeten koesteren dat wij daar niet vaak bij stil hoeven te staan. Deze documentaire doet wat je mag verwachten: het raakt aan je diepste menselijkheid en kan zelfs de meest ongevoelige mensen gevoelig maken voor een aantal minuten. George Kabel leert ons een belangrijke levensles in de documentaire van Gerben Zevenbergen: het leven is enorm belangrijk en ieder moment, goed of slecht, heeft zijn waarde. We hoeven er alleen maar zoveel mogelijk van te maken en, natuurlijk, nooit de hoop verliezen. 

Ga naar de inhoud